Tips en tricks

BaSystemen gelooft in de kracht van kennis. Door kennis te delen komen we samen verder. U bent specialist in uw vakgebied, BaSystemen is expert in meters en meetinstrumenten. BaSystemen heeft de kennis van de eigen technische dienst en de ervaring van andere specialisten met het doen van metingen gebundeld. We delen deze tips en tricks graag, zodat u veiliger en efficiënter gebruikmaakt van de meetinstrumenten.

Algemene tips en tricks

1)Beschouw de meter als uw beste vriend

Als u de meter gebruikt onder omstandigheden waaraan u uw beste vriend niet zou blootstellen, is het raadzaam u af te vragen of u de meter betrouwbaar kunt gebruiken. Twijfelt u of u in een bepaalde situatie een betrouwbare meting kunt uitvoeren? Stel uw vraag! BaSystemen denkt graag met u mee en geeft u een passend en praktisch advies.


2)Laat uw meters regelmatig kalibreren

Kalibratie is noodzakelijk om nauwkeurige en betrouwbare metingen te doen. Hebben anderen gebruikgemaakt van uw meetinstrument of is het instrument gevallen? Laat het meetinstrument dan kalibreren en testen. Zo weet u zeker dat het instrument naar behoren werkt.


3)Reinig uw meter regelmatig

Gebruikers zijn zuiniger op een meter die er schoon en ongeschonden uitziet. De meeste meters kunt u zelf reinigen. Raadpleeg de handleiding voor reinigingsinstructies of neem contact op met BaSystemen. U krijgt van onze experts een praktisch advies om uw meters in topconditie te houden.


4) Opstarten

Start de meter op in dezelfde klimatologische omstandigheden als waarin u de meter inzet. De meeste instrumenten geven alleen betrouwbare meetresultaten als de temperatuur en de vochtigheid niet te veel schommelen. Meten in vrieskou? Voer dan een nulkalibratie uit in diezelfde kou!


5) Opladen

Laat een instrument aan de oplader liggen als u wilt dat de accu langer meegaat. Een Li-Ion accu heeft de langste levensduur als het laadniveau tussen 40 en 80 procent blijft. En zo is het instrument gebruiksklaar op het moment dat u het nodig heeft.

 

Tips en tricks voor gasdetectie

1)Test uw meter

Test de LEL-sensor van een gasdetectietoestel nooit met een aansteker. De katalytische sensor raakt hierdoor vergiftigd en gaat stuk. Uitzondering op deze regel is iedere IR LEL-sensor in –bijvoorbeeld – de MultiGasClip IR.


2) Testen op vocht

Test regelmatig of uw PID-meter reageert op vocht. Een PID-meter hoort niet te reageren op vocht. Als de PID-meter dat toch doet is de lamp of de sensor vervuild. Controleer dit door gedurende tien seconden zacht uit te blazen in uw gebalde vuist en vervolgens te meten in uw vuist. Een waarde onder 2 ppm betekent een schone meter.


3)zuurstofsensoren

Laat elektrochemische zuurstofsensoren in uw gasmeter regelmatig vervangen. De sensoren hebben een levensduur van twee jaar. De levensduur wordt beïnvloed door het oxidatieproces. Een defecte sensor kan elektrolyt lekken. Dat veroorzaakt onherstelbare schade aan de elektronica.


4) Stoffilters schoon houden

Gebruik uw gasdetector alleen met een schoon stoffilter. Dat voorkomt vuilafzetting in de meter. Een meter schoonmaken is een tijdrovende en daardoor kostbare klus. Door schone stoffilters te gebruiken gaat uw meter veel langer mee. Een schoon filter is zo wit als papier. En een goede en schone meter levert betrouwbare meetwaarden op.


5) Luchtkalibratie

Voer de frisse luchtkalibratie alleen uit in lucht die schoon is. Weet u niet zeker of de lucht schoon is of is er geen schone lucht voorhanden? Gebruik dan een testgas.


6) Maximaal bereik van de meter

Overschrijd het maximale bereik van de gasdetectiesensor niet. Door het maximale bereik niet te overschrijven gaat de sensor langer mee. Let op: sommige sensoren raken onmiddellijk defect als ze in aanraking komen met te hoge concentraties gas.


7) Travel charger verwijderen

Verwijder de travel charger voor gebruik. De travel charger kan schade toebrengen aan de meter. Bovendien voldoet de meter niet aan de ATEX-norm als de travel charger aan de meter bevestigd is.


8) Zuurstofsensor zelf testen

Test de zuurstofsensor zelf. Een handige trick om de zuurstofsensor te testen: houd uw adem even in en blaas zacht tegen de sensor. Als de meter alarm slaat, weet u dat de sensor goed werkt. Uitgeademde lucht heeft namelijk een zuurstofpercentage van minder dan 17 en de meeste meters slaan alarm bij een zuurstofpercentage van 19 tot 20.

Tips en tricks voor geluidsmeters

1)Geluidsmeter controleren

Controleer uw geluidsmeter voor en na iedere meting. Zo bent u er zeker van dat uw metingen betrouwbaar zijn en dat u de resultaten van meerdere metingen met elkaar kunt vergelijken. Deze controle voert u gemakkelijk zelf uit met een geluidskalibrator.


2) Controle tijdens meting

Controleer of de geluidsdosismeters en/of persoonlijke monsternamepompen tijdens de meting zijn gedragen. De nieuwste geluidsdosismeters en persoonlijke monsternamepompen zijn uitgerust met een bewegingssensor.


3) Gebruik een windbol

Gebruik uw geluidsmeter alleen mét een windbol. Deze beschermt de gevoelige en kostbare microfoon tegen vocht, wind en stoten. Hierdoor gaat uw meter langer mee.

Ontbreekt er iets?

Heeft u een tip of een trick die u graag met anderen wilt delen? Laat het hieronder weten!

Vragen?

BaSystemen deelt zijn kennis graag, zodat uw instrument langer meegaat, uw metingen betrouwbaar zijn en uw toestel minder onderhoud nodig heeft.

Bel BaSystemen gerust als u vragen heeft. Ook tijdens het gebruik van uw instrument. En onthoud: domme vragen bestaan niet. De experts van BaSystemen staan u graag te woord en helpen u verder.