Benzeen meten? Zo doe je dat!

Benzeen meten met het juiste meetinstrument? In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Ook geven we je een aantal handige tips mee om benzeen meten nog makkelijker te maken.

Wat is Benzeen?

Benzeen is een zogenaamde CMR stof. CMR staat voor Carcinogeen (kankerverwekkend), Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen inducerend) en Reprotoxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht). De chemische formule van Benzeen is C6H6. Het staat bekend als één van de meest giftige aromatische koolwaterstoffen. Benzeen wordt veelal toegepast in de petrochemie als grondstof, maar ook tussenproduct voor bijvoorbeeld de productie van kunststoffen. Benzeen komt voor in oplosmiddelen en weekmakers, en is tevens vaak in grote mate aanwezig in aardgascondensaat.

Grenswaarde Benzeen

De grenswaarde voor benzeen is de afgelopen jaren flink aangescherpt. De meest recente wijziging heeft plaatsgevonden op 1 oktober 2017. De grenswaarde voor benzeen is toen met een factor vijf verlaagd van 1 ppm (3.25 mg/m3) naar 0,2 ppm (0.7 mg/m3). Dit maakt benzeen één van de meest kritische stoffen in de industrie, met name de petrochemie. De wettelijke grenswaarde voor benzeen is de maximaal toegestane concentratie op basis van een achturige werkdag, gemeten in de individuele ademhalingszone van een werknemer. Het uitgangspunt bij vaststelling van de aangescherpte grenswaarde voor benzeen is, dat de gezondheid van de werknemers én hun nageslacht niet wordt benadeeld.

Benzeen meten

Gezien de lage grenswaarde voor benzeen is het toepassen van de juiste meetinstrumenten belangrijker dan ooit. Vanuit arbeidshygiënisch perspectief wordt gesteld dat het meetinstrument op ten minste 10% van de wettelijke grenswaarde dient te kunnen detecteren. Dit maakt dat veel meetinstrumenten ongeschikt zijn geworden voor het meten van benzeen. Betrouwbaar en nauwkeurig benzeen meten is nog wel mogelijk door gebruik van zogenaamde PID-technologie. PID staat voor Photo Ionization Detection, en is een bewezen real-time meetmethode voor vluchtige koolwaterstoffen. Een voorbeeld hiervan is onze UltraRAE 3000 benzeenspecifieke monitor.

UltraRAE 3000

De UltraRAE 3000 is veruit de meest toegepaste benzeenspecifieke monitor, wereldwijd! Benzeen meten is hiermee kinderlijk eenvoudig geworden. De UltraRAE 3000 beschikt over een 9.8 eV PID lamp en kan hiermee een reeks van aromatische koolwaterstoffen detecteren. Middels gepatenteerde SEP-tubes kan gefilterd worden op uitsluitend benzeen. Dit uiterst geavanceerde toestel is in staat om al vanaf een concentratie van slechts 10 ppb (!!) te meten. De lage grenswaarde voor benzeen is dus geen enkel probleem voor de UltraRAE 3000. Niet voor niets is de UltraRAE 3000 dé standaard geworden in de petrochemische industrie. BaSystemen verkoopt, verhuurt dit instrument al enige jaren en is hiervoor een gecertificeerd service center.

Wilt u meer weten over deze benzeenmeter? Klik dan hier!